Norsk eiendomsmegler og norsk advokat

advokat Magne B. Synnevåg

Jeg har nå fra november 2018 inngått samarbeid med en lokal eiendomsmegler – Canarihus.

Vi holder til midt inne i Ancorasenteret i Arguineguin.

Canarihus eies- og drives av Karl-Ove Langsæter, mannen bak «Norsk Boligservice», og med erfaring i eiendomsmegling på Gran Canaria i 17 år. Som partner i virksomheten har han med seg innfødt kanarier, Esteban Ferletich Novi.

Selv om vi er «norske» av nasjonalitet, snakker norsk, tilbyr norsk service- og kvalitetsnivå og en stor del av kundegruppen er norsk, vil vi ikke forvirre og gi inntrykk av at vi er «norsk meglervirksomhet». Norske eiendomsmeglerforetak er regulert av (norsk) lov om eiendomsmegling, og de opererer med autorisasjon fra (det norske) Finanstilsynet. Så med det samme – hvis noen gir inntrykk av at det er det likedan som i Norge – er dette en gedigen bløff. Jeg har 15 års erfaring som fagansvarlig (bevillingshaver) i norske eiendomsmeglerforetak (bl. a. Postbanken og Aktiv), så de krav myndighetene stiller til meglervirksomhet i Norge, kjenner jeg til. Jeg vet også at det ikke er overførbart å bruke norsk lovverk og norske rutiner her nede. Slik dette med overdragelse av fast eiendom fungerer i Spania, er dette rett og slett umulig å få til.

Vi har likevel som mål at våre kunder skal ha den samme trygghet som når de handler eiendom i Norge. Derfor har vi på frivillig basis innført den rettslige normen om «god meglerskikk».  «God meglerskikk» (sitat fra de etiske regler hos Norsk eiendomsmeglerforbund) er «å utføre megleroppdrag i overens­stemmelse med den oppfatning av etiske og faglige prinsipper som til enhver tid er alminnelig anerkjente og praktisert av dyktige og ansvarsbevisste utøvere av yrket». Denne standarden er det fullt mulig å oppfylle selv om den norske detaljregulering i lov og forskrift ikke gjelder.

Det det hele koker ned til er at vi vil at du – enten du er kjøper eller selger – skal oppleve en 100% trygg bolighandel.

Det skulle forresten bare mangle…